Universitatea antreprenorială
Un proiect susținut de:
Lansat în 2016, proiectul propune o nouă abordare a antreprenoriatului și inovației în mediul universitar și transformarea instituțiilor de învățământ superior în motoare care aduc progresul în comunitate.
OBIECTIVUL PROIECTULUI
Universitatea Antreprenorială are ca scop sprijinirea universităților în dezvoltarea abordărilor antreprenoriale și intraprenoriale, la nivel de management, în relație cu comunitatea de business, precum și a educației antreprenoriale și pregătirii dinamice a studenților pentru piața muncii.
CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL
Etape proiect ediția a IV-a (martie 2022 – martie 2025)
- Formare în antreprenoriat prin programul JA Start-Up și Incubatorul BizzFactory™ (cu posibilitatea de practică antreprenorială), acces gratuit la materiale și resurse educaționale pe platforma JA Inspire™ și prin sesiuni online de pregătire pentru profesori și studenți, în domeniul antreprenoriatului și pe teme conexe, sesiuni cu studii de caz și exemple de bună practică.
- Sesiune mini-granturi proiecte antreprenoriale în universități (detalii și indicații pentru aplicare până pe 17.06.2024).
Consultați regulamentul si descărcați documentele – formular aplicare și template buget.
Etape proiect Ediția a III-a (decembrie 2020 – decembrie 2021)
- Formare în antreprenoriat prin programul JA Start-Up și incubatorul BizzFactory™ și prin sesiuni online de pregătire pentru profesori și studenți
- Sesiune mini-granturi proiecte antreprenoriale în universități (detalii și indicații pentru aplicare până pe 15.02.2021)
- Programul JA de practică antreprenorială
Etape proiect Ediția a II-a (decembrie 2018 – decembrie 2020)
- Competiție de mini-granturi – susținerea proiectelor antreprenoriale pentru profesori și studenți derulate în cadrul universităților și hub-urilor antreprenoriale.
- Dezvoltarea activităților educaționale în HUB-uri antreprenoriale - pe baza modelelor elaborate de JA România - în colaborare cu comunitatea locală de afaceri.
- Extinderea programului JA de practică antreprenorială: studenții vor avea posibilitatea de a echivala, prin Incubatorul JA BizzFactory, perioada de practică obligatorie, făcând un pilot de produs sau serviciu legat de domeniul de studiu/profilul universitar.
Rezultate implementare Ediția I (aprilie 2016 – mai 2018)
- Folosirea instrumentului HEInnovate (dezvoltat de Comisia Europeană și OECD), pentru identificarea nevoilor privind intraprenoriatul și antreprenoriatul la nivelul universităților.
- Valorificarea rezultatelor cercetării în cadrul unor workshop-uri cu stakeholderi relevanți pentru universități – Innovation Days – pentru a genera soluții la provocările evidențiate de auto-evaluare și pentru a defini o strategie viitoare pentru dezvoltarea abordărilor antreprenoriale.
- Crearea unui set de instrumente și măsuri pentru dezvoltarea curriculei de educație antreprenorială și a unei rețele de 17 hub-uri antreprenoriale în universități. S-a asigurat participarea gratuită la:
- Cursuri de intraprenoriat și antreprenoriat pentru profesori și managementul facultății;
- Cursuri/module de antreprenoriat pentru studenți, și în format Hybrid Learning (blended learning);
- Programul european de antreprenoriat JA Start Up și competițiile JA Business Plan Challenge, JA Company of the Year, JA European Enterprise Challenge;
- Programul antreprenorial de practică studențească JA Bizzfactory;
- Cursuri specifice profilului universitar, în parteneriat cu comunitatea de afaceri.
4.860 de respondenți - 34 de universități (88 de facultăți) - 18 orașe
546 participanți - 9 universități (47 de facultăți) - 9 orașe
Rezultate participare HEInnovate Romania 2017
Hartă Hub-uri antreprenoriale universități
Prezentare Universitatea Antreprenorială
„Pentru studenți și elevi, Junior Achievement Romania reprezintă o sursă de informare și o rampă de lansare în antreprenoriat. Modelul de colaborare – bazat pe learning by doing – dezvoltă competențe antreprenoriale și facilitează trecerea de la idee la afacere. Marele avantaj al programelor derulate de Junior Achievement, precum Universitatea Antreprenorială, este că oferă un pachet complet: resurse educaționale, incubatoare de dezvoltare a abilităților practice și interacțiune cu specialiști și oameni de succes. Cheia combinației perfecte dintre învățare și punere în practică este echipa Junior Achievement, care reușește să atragă și să motiveze tinerii pentru a deveni viitori antreprenori de succes.” – Profesor, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Iași
„Competiția de antreprenoriat organizată de JA România ne-a oferit oportunitatea de a ne fundamenta cunoștințele, atât din domeniul antreprenoriatului, cât și din alte domenii conexe extrem de importante, și de a ieși din zona noastră de confort. Ne-a motivat și ne-a stimulat să realizăm lucruri minunate, să lucrăm în echipă, să învățăm lucruri practice și extrem de importante, și înainte de toate, să ne organizăm mai bine timpul și să-l gestionăm corect, astfel încât să reușim să realizăm performanțe atât pe plan academic, personal și profesional.
Le mulțumesc enorm de mult tuturor celor implicați în acest proiect, atât organizatori, cât și oameni profesioniști din domeniile lor de activitate, care ne-au împărtășit din expertiza și experiențele lor prin intermediul webinariilor, trainingurilor și consultațiilor organizate. Vă mulțumesc pentru această oportunitate extraordinară de a ne afirma și de a construi, cărămidă cu cărămidă, o idee, și mai apoi o afacere de succes!” – Studentă, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009, Fundația este un cadou din partea poporului american pentru poporul român. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populaţiei din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.