Ora de sănătate – lansarea proiectului Junior Achievement România dezvoltat în parteneriat cu Rețeaua REGINA MARIA

Ora de sănătate – lansarea proiectului Junior Achievement România dezvoltat în parteneriat cu Rețeaua REGINA MARIA

  • 5000 de elevi de școală primară din 12 localități participă la proiectul Ora de sănătate cu scopul de a învăța și pune în practică obiceiuri pentru o viață sănătoasă – îngrijire personală, prevenția bolilor, alimentație corectă și activitate fizică

JA România lansează, în parteneriat cu Rețeaua REGINA MARIA, proiectul „Ora de sănătate”, dedicat educației elevilor din clasele primare pentru promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea bolilor cronice și activitate fizică susținută.

În cadrul proiectului, elevii beneficiază în acest an școlar de instrumente educaționale și activități learning by doing care încurajează formarea de atitudini și obiceiuri sănătoase, într-o abordare integrată: îngrijire personală, prevenția bolilor, alimentație și mișcare.

Proiectul include 24 de tipuri de activități dezvoltate în acord cu recomandările curriculare pentru disciplina opțională „Educație pentru sănătate” și disponibile sub forma unui kit educațional adaptat învățării mixte, și mai necesar în contextul actual: la școală, prin instrumente de lucru în format tipărit, și online, prin resurse disponibile pe platforma LMS JA Inspire™. Din semestrul al doilea, toate materialele vor fi integral adaptate studiului online.

Ne doream de foarte mult timp să implementăm un astfel de proiect în școli. REGINA MARIA investește deja în programe de formare pentru medici și asistente, educația fiind una dintre valorile noastre de bază. Implicarea într-un program școlar pentru sănătate și prevenție a venit ca un pas firesc și ne bucurăm că am găsit în JA România un partener cu o experiență solidă și cu logistica necesară derulării acestui curs. Singura șansă ca oamenii să fie mai sănătoși pe termen lung este să fie educați de mici. Conform rapoartelor europene, 62% dintre afecțiunile foarte grave ale românilor sunt cauzate, printre altele, și de alimentația deficitară și lipsa activității fizice. În plus, incidența obezității la copii este în continuă creștere; studiile din urmă cu câțiva ani arătau că 1 din 6 adolescenți este supraponderal sau obez. Există o nevoie fundamentală de a introduce încă din școala primară ore de educație pentru sănătate, pentru ca cei mici să conștientizeze cum pot avea grijă de corpul și de sănătatea lor, prin igienă, alimentație și mișcare. Doar așa putem avea adulți corect informați, responsabili și preocupați de sănătatea lor.”, susține Greta Redeleanu, Marketing Director al Rețelei REGINA MARIA.

În cadrul Orei de sănătate, elevii analizează importanța acțiunilor de îngrijire personală și igienă și rolul acestora în prevenirea bolilor, învață să facă alegeri alimentare echilibrate, descoperă modul în care mișcarea și activitățile fizice le pot crea o stare de bine, identifică alternative la activitățile desfășurate în fața ecranului și exersează gestionarea emoțiilor și comportamente pozitive.

Toate acestea cu scopul de a le stimula elevilor preocuparea și comportamentul responsabil pentru starea de bine proprie și a celorlalți, de a-i încuraja să devină agenți ai schimbării la școală și acasă și de a-i învăța cum să implice membrii familiei ca parteneri ai practicilor de viață sănătoasă.

Într-o primă etapă, proiectul se derulează în perioada noiembrie 2020-iunie 2021, în școli din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea. În anii următori, acesta urmează să fie extins, pentru a ajunge la cât mai mulți copii din întreaga țară.