A început "Skills for the Future" - Competiția pentru elevi ce poate revoluționa industria auto

A început "Skills for the Future" - Competiția pentru elevi ce poate revoluționa industria auto

Elevii de liceu din România participă anul acesta, pentru prima oară, în programul european ”Skills for the Future” 2014-2015, ce sprijină în 15 țări formarea de profesioniști în domeniul științelor exacte aplicate în industria automobilelor.

Programul este derulat de Junior Achievement (JA) România împreună cu Hyundai Auto România și își propune să inspire tinerii să se orienteze către cariere în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) și să-i ajute să dobândească competențele necesare pe piața muncii în această industrie.   

Pe parcursul anului, elevii vor crea și administra propriile lor start-up-uri. Susținuți de mentori din Hyundai, JA  și de profesori, ei vor dezvolta produse și servicii în domeniul industriei auto și vor învăța cum să transforme idei în propuneri de afaceri viabile.

”Copiii trebuie lăsați să viseze. Foarte mulți tineri își doresc să devină antreprenori, iar cei mai mulți dintre ei sunt extrem de creativi și competitivi. Iar acest tip de inițiative contribuie la dezvoltarea lor profesională, pregătindu-i în același timp să țină pasul cu schimbările din piață și să profite de avantajele care se ivesc. Doar așa vor reuși să intuiască nevoile potențialului client și să fie cu un pas înainte în a le oferi cele mai bune produse sau servicii”, a declarat Teodor Brusalis, director executiv Hyundai Auto România, prezent la o întâlnire cu profesorii implicați în program.

”Ne dorim ca prin acest program să retrezim interesul tinerilor pentru știință și tehnologie, al profesorilor din aceste discipline pentru procesul care duce tehnologia și știința în produs și serviciu, dar și interesul profesionistilor din business și al companiilor pentru proiecte dedicate STEM în România”, a declarat Ștefania Popp, CEO Junior Achievement România.

Idei ”tinere” pentru industria auto

Ideile elevilor vor fi prezentate în fața unui juriu național, iar cele mai bune echipe se vor califica pentru finala europeană Skills for the Future Award, ce va avea loc în Praga, Cehia, în luna iunie. Premiul Hyundai Skills for the Future va răsplăti compania pilot a unei echipe de tineri din România, după un an de educație și practică antreprenorială în cadrul programului JA Compania, program recunoscut de către Comisia Europeană ca „cea mai bună practică în educația antreprenorială”.

În anul școlar 2013-2014, Skills for the Future a implicat 4.400 de elevi din peste 100 de școli și licee vocaționale. Numărul participanților a crescut de la 1.000 în 2012, la 5.400 în anul 2015. Hyundai Motor Europe, care susține programul la nivel european, pune accent pe școlile vocaționale pentru că acestea pregătesc adesea elevii pentru locuri de muncă, iar programul Skills for the Future urmărește să aducă împreună industria și educația pentru a asigura că școlile pregătesc eficient elevii pentru piața muncii.

În 2014, premiul Hyundai Skills for the Future a fost câștigat de o echipă de elevi din Slovacia, care a dezvoltat, promovat și vândut o aplicație mobilă numită ”Careful Eye” (Ochiul atent), ce folosește tehnologie wireless pentru a permite conducătorilor auto să comunice în siguranță cu copiii lor aflați pe bancheta din spate a mașinii.

Skills for the Future conține și un program de donații prin care Hyundai oferă, în urma unui concurs organizat pe Facebook, cinci automobile pe care școlile câștigătoare le pot folosi în scopuri educaționale, în atelierele lor. Anul acesta, una dintre cele cinci mașini va ajunge în România, la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița din București, care a obținut cele mai multe voturi. La competiție au participat peste 30 de licee din 15 țări.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe www.skillsforthefuture.eu.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie