Elevii de la liceele Gh. Lazăr și I. Creangă au asistat prin Live-Streaming la o operație pe cord din S.U.A.

Elevii de la liceele Gh. Lazăr și I. Creangă au asistat prin Live-Streaming la o operație pe cord din S.U.A.


45 elevi de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Colegiul Național Ion Creangă din Capitală au avut oportunitatea să asiste la o  operație pe cord, transmisă în direct de la Morristown Medical Center.

Liceeni au urmărit procedura prin streaming live, la sediul Junior Achievement, de unde au intrat în legătură directă cu o echipă de specialiști medicali. Eu au avut ocazia să pună întrebări și să înțeleagă mai bine complexitatea unei intervenții chirurgicale pe cord.

”E un exercițiu util pentru că avem ocazia să învățăm anumite lucruri la care în general nu avem acces. Putem observa detalii care nu se predau în școală sau pe care nu le găsim în cărți, dar care sunt o parte importantă a profesiei de medic. Este foarte util pentru noi să avem astfel de experiențe, sau să participăm la evenimente de tip Job Shadow Day, care ne oferă o perspectivă apropiată de realitate”, crede Geanina Stoica, elevă la Colegiul Național Gheorghe Lazărcare speră să urmeze o carieră în chirurgie sau psihiatrie.  

Liceenii au urmărit un pacient cu blocaje coronariene multiple, supus unei intervenții chirurgicale pentru restabilirea fluxului de sânge prin inimă. Operația presupune conectarea la un aparat de circulație extracorporală, oprirea inimii și efectuarea unor proceduri de by-pass.

În timpul intervenției, elevii au putut pune întrebări și au interacționat cu specialiștii americani. În plus, au avut ocazia să afle mai mult despre bolile coronariene, sfaturi pentru un stil de viață sănătos, informații despre factorii de risc pentru bolile de inimă și opțiunile de carieră în cardiologie.

Activitatea face parte din proiectul Bridge to Employment (BTE), implementat în România de Junior Achievement România, cu sprijinul Janssen, în parteneriat cu Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național Ion Creangă și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

În cadrul proiectului, elevii de liceu au oportunitatea să se pregătească din timp pentru o carieră în medicină și să se apropie de acest domeniu. Ei interacționează cu studenți din cadrul UMF Carol Davila, participă la sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de prezentare și la sesiuni de carieră cu consultanții voluntari de la Johnson & Johnson. În plus, primesc lecții de limbi străine cu accent pe terminologia medicală și competiții de tip Innovation Camp cu teme legate de sistemul medical din România.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie