Elevii din școala primară învață primele noțiuni despre bani și economie în trei programe de educație financiară

Elevii din școala primară învață primele noțiuni despre bani și economie în trei programe de educație financiară
  • Elevii din ciclul primar își însușesc noțiuni financiare prin jocuri și  activități practice

  • Consultanții voluntari din mediul bancar le explică celor mici de unde vin banii și ce înseamnă un comportament financiar responsabil

Elevii de clasele primare studiază la școală  opționale de educație financiară, care îi ajută să înțeleagă de timpuriu cum funcționează banii și economia. Programele suntimplementate gratuit în școli de organizația Junior Achievement (JA) România, cu sprijinul  Raiffeisen Bank.

Nevoia de educație financiară timpurie a devenit evidentă în ultimii ani într-un context economic internațional marcat de o înțelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educației financiare în școli de la cele mai mici niveluri, pentru a educa și responsabiliza viitorii consumatori.

Pentru a contribui la acest obiectiv de educare timpurie a tinerilor, Junior Acheievement  și  Raiffeisen Bank au demarat un proiect pilot în 2012 de susținere a educației financiare la vârste mici.

În acest program educațional, elevii desfășoară diverse activități și experiențe din care află ce înseamnă gestionarea banilor, de ce este important să economisească, cum să aibă grijă de bugetul familiei și alte noțiuni utile, pe care le descoperă lucrând în echipă sau implicându-se în familie și în comunitate. Pe parcursul activităților, elevii au ocazia să primească la clasă vizita unor consultanți voluntari din mediul bancar, care le explică de unde vin banii și ce înseamnă un comportament financiar responsabil.

Trei module pentru clasele 0-III

În funcție de anul de studiu, elevii parcurg unul dintre  modulele ”Noi înșine” (pentru clasele 0-I), ”Familia mea” (clasele I-II) sau ”Comunitatea noastră” (clasele II-III). Toate clasele participante primesc gratuit un kit cu materiale educaționale pentru elevi și învățător și o serie de materiale auxiliare atractive, care îi motivează pe cei mici să fie activi și să parcurgă lecțiile cu plăcere. 

„Orele în care am lucrat la program au fost preferatele copiilor. Nu conta că este luni, a cincea oră. Toți așteptau cu nerăbdare să discute, să-și spună impresiile, să realizeze activitățile practice. Suntem atenți deja la cheltuielile părinților. Nu mai cerem atât de multe jucării, încercăm să păstrăm bănuții pentru lucruri importante”, a spus Georgiana Săndulache, învățătoare la Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din Călărași.

Fiecare modul include și o componentă educațională pentru părinți care, prin intermediul unui chestionar, pot evalua cât de mult ating aspecte legate de administrarea banilor în discuțiile cotidiene cu copiii lor. Părinții primesc sugestii de întrebări pe care le pot discuta cu cei mici, cum ar fi: “De unde vin banii? Când mergem la cumpărături, e important să avem o limită a cheltuielilor? Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?

Rezultatele de până acum arată că pe măsură ce parcurg activități de educație financiară, cei mici și părinții lor tind să vorbescă din ce în ce mai mult despre finanțele familiei și despre importanța comportamentului chibzuit. Evaluarea programului ce s-a derulat în anii școlari anteriori a arătat că cei mici și părinții lor au vorbit de aproape trei ori mai mult despre diverse aspecte ce țin de finanțele familiei în al doilea an de predare.

Până în 2016, Raiffeisen Bank va susține încă un program de educație financiară din portofoliul Junior Achievement, „Oraşul nostru”, care va fi destinat elevilor de clasele III-IV, acoperind astfel complet nevoile de educație financiară din ciclul primar.

Programele de educație financiara sunt oferite gratuit în școli în urma parteneriatului dintre organizația JA România și Raiffeisen Bank, ce a debutat în 2010 cu programul ABCdar bancar dedicat elevilor de liceu. Anual, aproximativ 5.000 de elevi din clasele primare și de liceu sunt incluși în astfel de programe de educație financiară derulate de JA, cu sprijinul Raiffeisen Bank.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie