Start-up-urile tinerilor români, premiate la Gala JA Investește în Educație! 2016

Start-up-urile tinerilor români, premiate la Gala JA Investește în Educație! 2016

Junior Achievement (JA) România a premiat miercuri seară, pe scena Ateneului Român, start-up-urile câștigătoare din finala națională a competiției europene de antreprenoriat ”Compania Anului 2016”, în cadrul Galei JA Investește în Educație!, un eveniment organizat anual pentru a premia excelența și investiția în educație.

Organizația a premiat elevii, studenți și profesorii participanți în acest an școlar în programele JA de educație economică, antreprenorială, financiară și de orientare profesională, precum și companiile care investesc în educație, în România și care contribuie la dezvoltarea unor noi generații de profesioniști și antreprenori.

Programul “Compania” derulat de JA România le oferă elevilor o experiență reală de antreprenoriat, prin care aceștia au oportunitatea de a transforma o idee într-o afacere pilot, împreună cu prietenii și colegii. Programul se încheie cu participarea celor mai bune echipe, la finala națională și europeană a competiției “Compania Anului”. Programul se derulează și în facultăți, sub denumirea ”Start Up”, fiind cel mai mare program universitar de educație antreprenorială din România.

În ultimii 6 ani, echipele de elevi și studenți, înscrise în competiție, urmează și un program de incubare în care au ocazia să primească feedback de la antreprenori și investitori prin webinarii și sesiuni de consultanță la clasă, să câștige finanțări pentru a-și lansa proiectele de business și să-și testeze ideile de afaceri cu clienți reali, făcând prima vânzare și verificând fezabilitatea produselor și serviciilor pe piață reală.

Marele premiu JA Compania Anului 2016

Echipa Oculus de la Colegiul Național I.L. Caragiale din București a fost desemnată câștigătoarea competiției de antreprenoriat “Compania Anului” 2016 la secțiunea Elevi. Liceeni au creat prototipul pentru un produs special – ochelarii Mitra – care vine în sprijinul nevăzătorilor sau persoanelor cu deficiențe mari de vedere, ajutându-i să se integreze mai ușor în mediul înconjurător și să evite obstacolele şi pericolele deplasării în spaţiu. Echipa va reprezenta România la finala “European Company of the Year 2016” din Elveția, de la sfârșitul lunii iulie.

Juriul la categoria Elevi a fost format din: Romeo Vasilache (Romanian-American Foundation), Adriana Mircea (General Electric), Adrian Scarlat (Citi), Marinica Stoian (Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice), Carmen Mușat (Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic), Oana Toiu (Universitatea Antreprenorială).

La categoria Studenți, câștigătorii marelui premiu al competiției de antreprenoriat sunt echipele Serafim și Save Energy de la Academia de Studii Economice din București. Echipa Serafim furnizează o soluție completă de hardware, software și stocare a datelor, folosind drone și senzori speciali construiți pentru a monitoriza producția agricolă, iar Save Energy a dezvoltat o priză inteligentă, care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate, atunci când acestea sunt în stand-by. Echipele vor reprezenta România la finala europeană European Enterprise Challenge ce se vă desfășura în București, la începutul lunii iulie.

Juriul la categoria Studenți a fost format din Mihaela Matei (EY România), Claudiu Petrache (Accenture), Cristian Nacu (Enterprise Investors), Paul Baran (Romanian-American Foundation).

Pe lângă premierea celor mai bune echipe de elevi și studenți, în cadrul Galei au fost premiate și companiile care susțin educația learning by doing, prin programele și proiectele JA România:

Investitori în educație

 • Romanian-American Foundation - pentru programele Antreprenoriat în Agricultură și Higher Education INNOVATE
 • VISA - pentru programele de educație financiară Bani IQ și Banii pe net, implementate în licee cu ajutorul consultanților voluntari din băncile membre.
 • Metrolitan Life - pentru programul Life Changer destinat elevilor de gimnaziu
 • Raiffeisen Bank - pentru programul național de educație financiară pentru elevi din ciclul primar și liceal

Investitori în educație National Project Award
La această categorie, au fost acordate distincții companiilor care sprijină procesul educațional în România, prin finanțarea și implicarea în programele JA:

 • Accenture - pentru programul Succes Skills for the future careers
 • BRD - pentru programul Educația îți dă valoare!
 • CITI - pentru programul Fii Antreprenor!
 • Monsanto Fund - pentru programul Fostering Innovation Driven Entrepreneurship
 • Holcim România – pentru programul Drum Sigur – ABCdar Rutier
 • Janssen – pentru programul Bridge to Employment
 • Ubisoft – pentru programul IT & CREATIVITY Gamecelerator 3.0

Investitori în educație Signature Award
La această categorie, companiile au acordat distincții elevilor și studenților implicați în programe internaționale educaționale JA:

 • Granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România – pentru programul GREENOVATION Challenge
 • ERASMUS+ - pentru programul SocialEnterprise 360
 • ExxonMobil România – pentru echipa de elevi calificată în finala europeană a programului Sci-Tech Challenge
 • Hyundai Auto România – pentru programul Skills for the Future
 • Microsoft – pentru programul Girlz in Tech
 • NN România – pentru programul Social Innovation Relay

Școala Antreprenorială a Anului 2016

Colegiul Economic A. D. Xenopol - București, Colegiul Economic Partenie Cosma - Oradea, Colegiul Național I.L. Caragiale - București, Colegiul Tehnic Valeriu Braniște – Lugoj, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza – București și Școala Gimazială Al. I. Cuza – Bacău au fost selectate ca finaliste în cadrul competiției ”Școala Antreprenorială a Anului” ce își propune recunoașterea la nivel național și european a celei mai bune școli în domeniul educației antreprenoriale. Recunoașterea la nivel european se face în cadrul unei ceremonii care are loc pe data de 22 septembrie în Riga, Letonia, și la care va fi invitat un reprezentant din partea școlii.

Școala Antreprenorială este o inițiativă de educație antreprenorială la nivel european, inițiată de JA Europe, finanțată de Comisia Europeana și susținută de companiile Accenture, Clifford Chance, HP, Intel și Virke. Aflați mai multe pe www.tesguide.eu și www.theentrepreneurialschool.eu

Premii speciale acordate în cadrul competiției Compania anului 2016

 • Premiul pentru Cea mai bună afacere în HORECA, acordat de Metro Cash & Carry România, a revenit echipei Random de la Colegiul Economic Partenie Cosma Oradea.
 • Premiul pentru Cel mai bun plan de afaceri, acordat de Citi, a revenit echipei Cloud Walkers de la Colegiul Național Sf. Sava, București
 • Premiul Investiție în agricultură, acordat de Romanian-American Foundation, a revenit echipelor TehnoPreprelița de la Liceul Tehnologic Nr.1, Sera care schimbă destine și Biomasa Resursa Viitorului! de la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț și Spicy Ghost de la Liceul Tehnologic Agricol M. Kogalniceanu Miroslava, Iași

Premii pentru competițiile susținute de comunitatea de afaceri, atât financiar, cât și prin consultanți voluntari:

 • Premii oferite de Visa școlilor câștigătoare în competiția “Bani pentru școala ta!”: Colegiul Național I.L. Caragiale din București și Liceul Teoretic Grigore Moisil din Tulcea.

Gala JA Investește în educație! – Business Hall of Fame este un eveniment organizat de către Junior Achievement şi dedicat recunoaşterii contribuţiei pe de o parte a profesorilor, elevilor și studenților implicați în programe internaționale educaționale tip learning by doing și a liderilor, managerilor sau antreprenorilor, care își aduc contribuția la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea academică și cea economică în România.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie