16 companii pilot realizate de elevii din liceele agricole din Alba și Iași

16 companii pilot realizate de elevii din liceele agricole din Alba și Iași

  • Inițiat în 2016 cu susținerea Romanian-American Foundation, programul de agribusiness pentru licee începe să dea rezultate: 16 companii pilot JA – 62 de elevi și 14 profesori coordonatori – au participat săptămâna aceasta la târgurile organizate la liceele agricole din Ciumbrud, județul Alba, și Miroslava, județul Iași.
  • Ambasadorul SUA în România, prezent la Miroslava, a degustat și apreciat produsele realizate de elevi.


Prima experiență de vânzare a elevilor antreprenori

După mai multe luni de muncă, elevii din cele 16 companii pilot JA au avut ocazia să expună, să prezinte și să vândă produsele și serviciile realizate, în cadrul târgurilor locale JA.
Echipele liceului din Miroslava au inițiat afaceri în diverse domenii, de la servicii educaționale și activități culturale, până la producția de lactate și conserve.
Noi producem dulceață de morcov, sub brandul Morcoviață, care nu este un preparat oarecare. Rețeta am găsit-o într-un carnet de notițe care i-a aparținut chiar lui Mihail Kogălniceanu. Credem că produsul va avea mare succes pe piață.” – Andra Andriuca, elevă a Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu din Miroslava

Excelența sa, Hans Klemm, nu doar le-a degustat și apreciat produsele și munca, dar i-a și asigurat, atât pe elevi, cât și pe profesorii acestora, că activitatea și rezultatele lor pot fi date drept exemplu altor licee din țară.
Ceea ce am văzut aici poate fi într-adevăr considerat un exemplu. Romanian-American Foundation lucrează cu mai multe licee agricole, însă ceea ce se realizează aici, la Miroslava, împreună cu Junior Achievement, este extraordinar.” – Hans Klemm, ambasadorul SUA la București

Elevii liceului din Ciumbrud folosesc sera didactică a liceului. Acolo produc salată verde, ceapă, spanac, ridichi, răsaduri de flori și multe altele sub îndrumarea profesorului de specialitate. Echipa Coșul Verde produce și vinde produse apicole, dulceață de măceșe și tarhon conservat la borcan. O alta echipă, Super Pets, a realizat deja un dispozitiv pentru hrănirea animalelor de companie, util deținătorilor de patrupede care lipsesc mult de acasă.
În contextul acestui proiect am reușit să reabilităm sera didactică a liceului, care fusese dezafectată timp de aproape 20 de ani. Elevilor le plac foarte mult activitățile practice din seră. Acolo sunt îndrumați de profesorul de specialitate. Eu îi coordonez în realizarea planului de afaceri, în marketing și în vânzări.” – Simona Păcurar, profesor de educație antreprenorială la Liceul Tehnologic Agricol A. Borza din Ciumbrud

Cele două evenimente fac parte din proiectul Agribusiness in school, finanțat de Romanian-American Foundation. A început în 8 licee, iar acum se extinde în 12. Pană la sfârșitul anului școlar vor avea loc evenimente similare în alte 10 licee agricole din țară, ale căror elevi beneficiază la clasă de programul JA Mini-compania. Scopul proiectului este de a forma o nouă generație de mici fermieri, care să știe nu numai agricultură, ci și cum să-și lanseze produsele pe piață.

#agribusiness


Despre Romanian-American Foundation

Romanian-American Foundation investește în programe din trei zone pe care le consideră de importanță strategică: economie rurală, tehnologie și inovație și implicare civică. Misiunea Romanian-American Foundation este promovarea și consolidarea condițiilor necesare unei economii de piață sustenabile și a unei societăți democratice care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Împreună cu partenerii săi, RAF contribuie la cultivarea antreprenoriatului, îmbunătățirea continuă a educației, promovarea spiritului filantropic în cultura românească și accelerarea inovației. Mai multe informații pe: www.rafonline.org.


Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație economică, antreprenorială și financiară, de etică și responsabilitate socială, de sănătate și viață activă. În prezent, 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea derulează programele JA. În România, activitățile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.500 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și prin susținerea financiară din partea comunității de afaceri. Mai multe informații pe: www.jaromania.org.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie