Eu pot să devin antreprenor? Elevii de la gimnaziu au găsit răspunsul participând la programul JA de educație antreprenorială Este afacerea mea și la modulul digital It’s My Future!


Eu pot să devin antreprenor? Elevii de la gimnaziu au găsit răspunsul participând la programul JA de educație antreprenorială Este afacerea mea și la modulul digital It’s My Future!

  • prin programul Erasmus+, Junior Achievement a implementat proiectul transnațional de educație antreprenorială It’s My Future;
  • proiectul a fost implementat de 8 organizații JA din Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, România, Spania, Suedia
  • în România au fost implicați în proiect 4.462 de elevi coordonați de 195 de profesori de la 165 de școli din 112 localități din țară, dar și 84 de antreprenori locali

Educația antreprenorială este esențială pentru elevi, întrucât îi poate responsabiliza pentru a-și urma propriile aspirații. La nivel european, prin programul Erasmus+, Junior Achievement a implementat proiectul transnațional de educație antreprenorială Its My Future, prin intermediul căruia elevii de gimnaziu selectați în proiect au învățat despre antreprenori și antreprenoriat, dezvoltându-competențe și aptitudini precum lucrul în echipă, elaborarea proiectelor, analiza datelor, spiritul de inițiativă, asumarea responsabilităților, identificarea de soluții la provocările apărute, capacitatea de a lua decizii.

Programul It’s my Future, finanțat de Comisia Europeană prin Erasmus+, s-a derulat în perioada octombrie 2015 – iulie 2018. În România, pe parcursul perioadei de implementare în școli, au fost implicați în proiect 4.462 de elevi coordonați de 195 de profesori de la 165 de școli din 112 localități din țară. 84 de antreprenori locali, cu sprijinul cadrelor didactice, au derulat activități de voluntariat, oferindu-le elevilor mai multe informații despre ceea ce înseamnă să fii antreprenor și despre experiența lor profesională. Antreprenorii au fost selectați, în localitățile rurale și urbane în care acest lucru a fost posibil, de către profesorii implicați în proiect. Pe parcursul perioadei de implementare, membrii consorțiului din Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, România, Spania, Suedia au organizat sesiuni periodice de consultare, atât online, cât și față în față. În acest fel, cele mai bune practici și exemple din regiuni diferite ale Europei au fost transmise și implementate cu scopul îmbunătățirii rezultatelor proiectului. Sustenabilitatea proiectului va fi asigurata prin materialele asimilate ofertei educaționale Junior Achievement din țările membre, cu sprijinul cadrelor didactice și al antreprenorilor din comunitățile locale.

Având la bază valori europene precum susținerea diversității culturale și promovarea educației moderne, It’s My Future a fost implementat de un consorțiu format din opt organizații Junior Achievement (JA Bulgaria, JA Estonia, JA Finlanda, JA Grecia, JA România, JA Spania, JA Suedia și de biroul european JA din Bruxelles) și dezvoltatorul Future First din Suedia. Proiectul, parte a programului JA de educație antreprenorială Este afacerea mea!, a fost creat pe baza curriculumului național prin adaptarea la specificul local și prin utilizarea unor instrumente de învățare moderne. Proiectul are la bază metoda de predare-învățare Hybrid Learning (blended learning), care a asigurat adaptarea conținutului educațional, dezvoltat în cadrul It’s My Future, la specificul fiecărei țări din consorțiu.

Potrivit studiilor, tinerii asimilează mai ușor informații atunci când au la dispoziție atât conținut în format clasic, tipărit, dar și în format digital. Această metodă, Hybrid Learning (blended learning), asigură și o memorare mai bună a informațiilor, pe termen lung.

Modulul It’s My Future, care completează programul JA Este afacerea mea!, reprezintă componenta digitală a metodei de învățare Hybrid Learning (blended learning) și oferă aceeași experiență de învățare pentru elevii din România, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, Spania și Suedia. Personalizarea experiențelor de învățare și adaptarea la specificul local este asigurată prin utilizarea în fiecare dintre cele șapte țări a unor situații particulare cu antreprenori locali. În România, antreprenori alumni ai JA Romania – Cosmin Mălureanu, CEO al Ascendia Design, Alexander Stoica Marcu, co-fondator și CEO al Save Energy și Vasile Vărzaru, fondator și CEO Ancor Design – prezintă pe înțelesul elevilor ce înseamnă să fii antreprenor prin intermediul unor materiale video. Acest modul Hybrid Learning (blended learning) oferă o explorare iterativă a informațiilor despre antreprenor și antreprenoriat, oferind quizz-uri și exerciții care încearcă să transforme experiența de învățare dintr-una strict cognitivă în una afectivă. În celelalte țări membre ale consorțiului internațional It’s my Future, informațiile despre antreprenoriat sunt transmise de către alumni Junior Achievement sau de către antreprenori locali, despre care elevii pot afla și mai multe informații în mediul online.

Implementarea la clasă a programului JA Este afacerea mea! și a proiectului It’s My Future au contribuit la diversificarea experienței de învățare a elevilor și datorită prezenței la clasă a antreprenorilor locali sau vizitelor derulate de elevi la sediile antreprenorilor, care au asigurat o mai bună transmitere a informațiilor cheie despre antreprenoriat elevilor.

Mai multe informații despre proiectul It’s My Future și programul JA Este afacerea mea! pot fi consultate la https://www.jaromania.org/proiecte/its-my-future, http://imf.jaromania.org/ și https://www.jaromania.org/program/este-afacerea-mea.

Proiect finanțat de


Parteneri:

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie