Parteneriatul JA România - Citi Foundation dezvoltă competențele antreprenoriale ale elevilor de liceu din România

Parteneriatul JA România - Citi Foundation dezvoltă competențele antreprenoriale ale elevilor de liceu din România

  • Cei mai buni elevi din programul JA Mini-compania susțin în această perioadă examenul pentru obținerea Certificatului European de Competențe Antreprenoriale ESP (Entrepreneurial Skills Pass).
  • După 3 decenii de parteneriat cu Junior Achievement România, Citi Foundation – prin intermediul inițiativei „Pathways to Progress“ – continuă să investească în pregătirea următoarei generații de antreprenori prin programul Mini-compania, dezvoltat de Junior Achievement (JA).


Experiențe antreprenoriale reale pentru liceeni

În acest an școlar, peste 10.000 de liceeni din România au participat la programul JA Mini-compania și au experimentat rolul de antreprenor. Experiența practică pe care au dobândit-o lansând și administrând companii pilot i-a pregătit pentru examenul Entrepreneurial Skills Pass (ESP), în urma căruia cei mai buni dintre ei vor obține Certificatul European de Competențe Antreprenoriale (European ESP certificate). Acest certificat este recunoscut în 26 de state, de companii de top, instituții de învățământ superior, organizații internaționale și de Uniunea Europeană.

În România, programul JA Mini-compania se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul comunității de afaceri. Este un program complex, iar implementarea lui se face la clasă, de către profesori, cu resurse educaționale oferite gratuit de JA România. Programul este susținut de consultanți voluntari din lumea afacerilor, inclusiv din partea Citi, care îndrumă elevii în toate etapele lansării și dezvoltării companiilor pilot, pe tot parcursul anului școlar.


Parteneriat pentru educație antreprenorială

JA Europe colaborează de peste trei decenii cu Fundația Citi pentru a dezvolta competențele antreprenoriale ale elevilor. De curând, parteneriatul a devenit parte a inițiativei Citi „Pathways to Progress“, care propune soluții verificate și testate pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. În anul școlar 2017-2018, elevii participanți la programele de educație antreprenorială ale JA au trecut printr-o serie de experiențe, menite nu doar să-i pregătească pentru a deveni antreprenori, ci și pentru a avea succes în viața profesională, indiferent de parcursul pe care și-l aleg. Pentru susținerea oferită, Citi a obținut distincția de Investitor în educație, în cadrul Galei JA Hall of Fame, care a avut loc pe 23 mai.

„Apreciem colaborarea îndelungată cu Junior Achievement România și suntem foarte bucuroși să acceptăm acest premiu în semn de recunoaștere a contribuției noastre la dezvoltarea programelor locale de educație antreprenorială. Activitățile propuse sunt foarte populare în rândul elevilor, care le consideră o ocazie unică de a dobândi informații de la profesioniștii din mediul de business și de a afla cum funcționează o afacere reală", a declarat Ivan Vrhel, CCO Citi România.


Succesul unui parteneriat educațional sustenabil

Dezvoltarea competențelor antreprenoriale este un proces de durată, care necesită parcurgerea de către elevi a mai multor etape, în diferite medii și contexte de învățare. În anul școlar 2017-2018, cu sprijinul Citi Foundation, elevii participanți:

  • au urmat la clasă activitățile din programul JA Mini-compania
  • au avut întâlniri cu antreprenorii din comunitate în cadrul proiectului 100 de antreprenori la clasă
  • au participat la competiția de planuri de afaceri JA Business Plan Challenge 2018
  • și-au dezvoltat companiile pilot în cadrul incubatorului educațional de afaceri JA BizzFactory 2018
  • au participat la un workshop (Innovation Camp) despre dezvoltarea gândirii antreprenoriale, creativității, abilităților de prezentare și a spiritului de echipă

Perioada de training culminează cu finala națională a competiției JA Company of the Year 2018, în care cele mai bune echipe de elevi au ocazia să își prezinte companiile pilot și să interacționeze cu potențiali investitori.

În urma acestor experiențe educaționale, cei mai buni elevi susțin în această perioadă examenul pentru obținerea Certificatului European de Competențe Antreprenoriale.


Inițiative antreprenoriale la nivel global

Pe lângă sprijinirea activităților dedicate elevilor, inițiativa „Pathways to Progress” a Citi Foundation a pus bazele dezvoltării EE-Hub – rețeaua europeană a specialiștilor și organizațiilor publice și private cu expertiză în domeniul educației antreprenoriale. EE-HUB este conceput ca un spațiu în care acești actori pot lucra împreună pentru a spori vizibilitatea și impactul educației antreprenoriale și a furniza exemple de bună practică în întreaga Europă. Cea mai recentă activitate a acestei rețele a fost o masă rotundă, desfășurată pe 4 iunie, în Budapesta. Evenimentul a reunit specialiști din toată Europa, reprezentanți ai ministerelor, ai companiilor și ai instituțiilor educaționale, care au contribuit semnificativ la susținerea educației antreprenoriale.


Distribuiti:

articole din aceeasi categorie