Sărbătorim istoria Junior Achievement!

Sărbătorim istoria Junior Achievement!

De-a lungul bogatei sale istorii, Junior Achievement (JA) a reușit să schimbe mentalitatea a milioane de tineri din întreaga lume și a contribuit la dezvoltarea unor competențe esențiale pentru aceștia. Încă de la înfiinţare, în anul 1919, și până în anul centenar 2019, dorința noastră a fost aceea de a-i ajuta pe tineri să dobândească abilitățile și încrederea în sine de care au nevoie pentru a avea succes într-o economie globală.

Istoria Junior Achievement

1919

Se înființează organizația "Boys' and Girls' Bureau of The Eastern States League", ale cărei activități se derulează în afara orelor de școală și au ca scop familiarizarea copiilor între 8 și 12 ani cu lumea afacerilor.

1920

Numele organizației se schimbă în Junior Achievement.

1925

Președintele Calvin Coolidge începe o campanie JA de strângere de fonduri care durează 5 ani și prin care adună 1,5 milioane de dolari. "JA este o organizație de primă clasă. A meritat efortul!" – spune șeful de stat american.

1928

JA își îndreaptă atenția spre tinerii de liceu și facultate cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, din zonele urbane.

1929

Prăbușirea Bursei SUA generează o criză economică globală. În lipsa unui loc de muncă și a resurselor necesare pentru a urma o facultate, tinerii participă la programele JA și încep să câștige bani (sau venituri suplimentare) pornind propria afacere și vânzând produse sau servicii reale.

1936

Reader's Digest, cea mai bine vândută revistă de interes general de pe piața americană, publică un articol despre JA intitulat "Afaceri mici de succes", ceea ce face ca popularitatea programului de antreprenoriat al organizației să crească.

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o companie JA semnează un contract prin care se angajează să producă 10.000 de umerașe pentru pantaloni, destinate soldaților din armata americană. O echipă de elevi JA începe o afacere cu fier vechi, iar o alta produce incubatoare pentru bebeluși, tot mai rare pe o piață în care fabricanții de astfel de echipamente se orientau spre producția de război.

1955

JA deschide un birou internațional în Vancouver, Columbia Britanică, marcând debutul unui deceniu de expansiune pe teritoriul Canadei.
Pentru a celebra dezvoltarea JA în SUA, președintele Eisenhower declară perioada 30 ianuarie – 5 februarie "Săptămâna Națională a Junior Achievement".

1962

Programul de antreprenoriat al JA trece peste ocean, în Marea Britanie, primind numele de Young Enterprise. (Mulți ani mai târziu, Junior Achievement USA și Young Enterprise UK se vor contopi.)

1967

Începând din 1967, timp de aproape 20 de ani, voluntarii Reader's Digest îi îndrumă și îi învață pe tinerii care participă la programele organizației și au performanțe deosebite să vorbească în numele JA. Peste 250 de elevi și studenți susțin interviuri, discursuri și prelegeri.

1969

Emisiunea The Today Show și publicațiile U.S. News & World Report, Time, Business Week și The Wall Street Journal realizează o serie de materiale dedicate celor 50 de ani de la fondarea Junior Achievement.
JA deschide un birou în Filipine, iar șase ani mai târziu, unul în Mexic.

1972

Edward Lee se înscrie la programele JA Filipine și începe o afacere care produce și vinde tricouri. Acum, mai bine de 40 de ani mai târziu, el și alți doi alumni JA se află la cârma COL Financial, cea mai importantă companie de brokeraj de investiții din Filipine.

1986

JA primește un logo nou, o scară într-un triunghi simbolizând traiectoria ascendentă a participanților la programele JA.

Anii '80

După șase decenii de activitate, JA își continuă expansiunea internațională deschizând birouri în Africa de Sud, Brazilia, Costa Rica, Malta și alte părți ale lumii.

Anii '90

Dezvoltarea economiei de piaţă produce schimbări politice și economice majore în țările din Blocul de Est. JA folosește acest prilej și deschide reprezentanțe în Rusia, România, Estonia, Armenia și alte state din zonă. Apoi, își consolidează poziția globală cu noi sedii în Japonia, China, Danemarca și Tanzania.

Anii 2000

Extinderea JA în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și zona Asia-Pacific determină crearea a două noi birouri regionale: JA-YE Europe, care deservește țările din Europa, și INJAZ Al-Arab, subsidiara JA pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Tot în acest deceniu, JA introduce activitățile educaționale prin joc, îmbinând învățarea experiențială cu utilizarea tehnologiilor online.

2018-2019

În 2018, JA Mexico, JA Americas și JA Worldwide organizează prima ediție a JA Global Youth Forum, la care participă elevi, studenți, absolvenți JA și lideri de afaceri din întreaga lume. Alumnii JA încep să comunice atât față în față, cât și pe internet.
Cu o experiență de 10 decenii și o prezență în peste 100 de țări, Junior Achievement înregistrează astăzi cel mai mare număr de participanți din istorie: 11,5 milioane de elevi și studenți. JA se situează pe locul 7 în topul celor mai influente 500 de ONG-uri din lume, realizat de NGO Advisor.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie