Alimentație sănătoasă. Sport. Prevenție

Program susținut de

Alimentație sănătoasă. Sport. Prevenție

Tip: Liceal

Recomandat pentru clasele IX-XII


Conţinuturile şi activităţile acestui program sunt menite să-i determine pe elevi să adopte un stil de viaţă sănătos, să facă alegerile potrivite privind alimentaţia, înţelegând valoarea nutritivă şi energetică a alimentelor, precum şi nevoile organismului.

Elevii primesc noțiuni de bază în legătură cu valoarea nutritivă a alimentelor, nevoile organismului și corelarea obiceiurilor alimentare cu activitatea fizică. Aceștia învață să dezvolte obiceiuri care să le mențină și să le protejeze sănătatea. Ei identifică factorii de risc pentru apariția bolilor, metodele de prevenție și află cum să-și construiască un program de activități fizice și o alimentație echilibrată, prin alegerea conştientă şi informată a alimentelor.
Programul conține și o componentă de alfabetizare media, prin care liceenii învață să recunoască sursele înșelătoare de informare și promovare.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Educație pentru sănătate și viață activă, modulul Alimentație sănătoasă. Sport. Prevenție are ca obiectiv construirea unor obiceiuri sănătoase, luarea unor decizii conștiente referitoare la obiceiurile alimentare, dar și practicarea în siguranță a exercițiilor fizice.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Programul Alimentație sănătoasă. Sport. Prevenție se desfășoară sub forma unui curs la clasă, pe baza unui kit de materiale educaționale format din:

  • ghidul profesorului,
  • manualul elevului

Modulul propune elevilor o abordare intergrată în care elevii analizează diferiți factori sau obiceiuri ce pot influența sănătatea sistemelor cardiovascular și respirator și stabilesc obiective pentru o viață sănătoasă, cuprinzând planificarea activităților fizice și a obiceiurilor alimentare.


ABILITĂȚI DEZVOLTATE

Autoevaluare • Explorarea opțiunilor • Gândire critică • Luarea deciziilor și exprimarea opiniilor • Înțelegerea consecințelor alegerilor • Identificarea factorilor care influenţează dezvoltarea fizică şi psihică a individului Construirea de strategii pentru susţinerea unui stil de viaţă sănătos Investigarea influenţei factorilor ambientali asupra sănătăţii individuale şi colective


Ce spun profesorii

„Activitățile desfășurate la clasă, prin complexitatea materialului primit și temele alese, au stârnit interesul elevilor. Aceștia au învățat despre cum funcționează organismul uman și despre efectele pe care anumite alimente și o viață pasivă le pot avea asupra acestuia, aflând apoi sfaturi utile pentru o viață sănătoasă. Este important să conștientizăm elevii cu privire la beneficiile alegerii unui stil de viață sănătos și activ.“ – Rudișteanu Ana-Maria, Colegiul Tehnic Tomis Constanța

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie