Economia noastră

Economia noastră

Un proiect susținut de:

Tip: Primar

Recomandat pentru clasa a IV-a

Mecanismele pieței și ale economiei globale capătă sensuri noi pe măsură ce copiii încep să se raporteze la profesii și piața muncii, cerere și ofertă, resursele și conexiunile economice dintre comunități.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare personală, modulul Economia noastră creează contexte în care elevii pot analiza lumea în care trăiesc dintr-o nouă perspectivă. Trecând prin organizarea simplă a propriei idei de afacere, diferitele joburi de pe piața muncii și abilitățile necesare pentru a le obține, elevii ajung să exploreze modul în care țara lor este conectată cu economia globală și importanța specializării și a tehnologiei asupra lumii de business internaționale.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Economia noastră presupune activități la clasă, desfășurate sub forma unei discipline opționale sau extracuriculare, având la bază un kit de materiale educaționale format din:

  • ghidul profesorului,
  • manualul elevului,
  • materiale auxiliare.

În cadrul modulului, elevii parcurg cinci teme, sub coordonarea profesorilor și a consultanților din comunitatea de afaceri.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Capacitatea de analiză • Gândirea creativă • Luarea de decizii • Lucrul în echipă • Responsabilitatea • Rezolvarea problemelor • Spiritul de observaţie.


LISTA ACTIVITĂȚILOR

  1. Care este ideea ta genială?
    Ce înseamnă să fii antreprenor? Cum știi că ai o idee bună? Cum ajungi să transformi ideea într-o afacere? Elevii răspund la aceste întrebări, exersând rolul de antreprenor.
  2. Ce este o resursă?
    Resursele sunt esențiale pentru punerea în practică a oricărei idei, iar elevii descoperă că un antreprenor are nevoie în principal de oameni și de capital. De asemenea, află care este rolul tehnologiei în eficientizarea unei afaceri.
  3. Joburi diferite
    Deși piața muncii este din ce în ce mai diversificată, se conturează o categorie de meserii foarte solicitate, care atrag forţă de muncă substanţială. Elevii identifică abilitățile necesare pentru astfel de meserii și își analizează propriile abilități în raport cu acestea.
  4. Abilităţi variate
    Cunoașterea abilităților personale este foarte importantă și îi poate ghida pe elevi în stabilirea unor direcții pentru viitoarea profesie, dar și pentru tipul de studii pe care ar trebui să le urmeze pentru o astfel de profesie.
  5. Conexiuni globale
    Elevii descoperă modul în care o țară se poate conecta la economia globală și înțeleg ce contribuţie au specializarea şi tehnologia în cadrul economiei unei țări şi care este efectul lor asupra mediului global de afaceri.

„La început am crezut că va fi dificil cu atâția termeni și concepte noi, dar, când am văzut entuziasmul cu care elevii au participat la activități, am continuat cu bucurie. Tot ce a fost practic și interactiv a fost apreciat și motivant. Elevilor li s-a oferit o experiență educațională cu adevărat inovatoare, la care au contribuit mult și materialele primite.“ – Georgeta Chisiu, Școala Gimnazială Dr. Victor Babeș, Baia Mare, Maramureș.

Comunicări