EMPASS: The Employment Skills Pass

EMPASS: The Employment Skills Pass

EMPASS: The Employment Skills Pass, a Quality Standard for Faster Transition from Education to Employment (Certificatul de competențe pentru angajare, un standard de calitate pentru o tranziție mai rapidă de la educație la angajare) este un proiect cofinanțat de Uniunea Europenă prin programul Erasmus+ Forward Looking, implementat de un consorțiu de 14 parteneri internaționali.

Proiectul se concentrează pe dezvoltarea unui cadru de formare și certificare a competențelor transversale în rândul tinerilor, adaptate la nevoile angajatorilor. Consorțiul, alcătuit din membri din Belgia, Grecia, Macedonia de Nord, România și Spania, reunește organizații naționale JA, companii, precum și furnizori de educație profesională și tehnică (TVET).


Obiectivul proiectului:

Proiectul EMPASS își propune elaborarea unei noi microcertificări, care să îi ajute pe tineri să își dezvolte și să își valideze competențe esențiale pentru angajare și, în același timp, să răspundă cerințelor în continuă schimbare ale angajatorilor din Europa.

Microcertificat înseamnă înregistrarea rezultatelor învățării dobândite de un cursant în urma unui volum de învățare redus. Experiențele de învățare care se finalizează prin acordarea unui microcertificat sunt concepute pentru a-i oferi cursantului cunoștințe, aptitudini și competențe specifice care să răspundă unor nevoi societale, personale, culturale sau ale pieței forței de muncă (conform Autorității Naționale pentru Calificări).


Conținutul proiectului:

  • Elaborarea unei analize de nevoi privind competențele transversale prioritizate de către angajatorii din Europa;
  • Dezvoltarea unui conținut de formare pentru elevii din învățământul profesional și tehnic (TVET) și a unui sistem de certificare a competențelor transversale dobândite;
  • Pregătirea instituțiilor educaționale cu specific profesional și tehnic (TVET) pentru a acționa drept centre de testare;
  • Pilotarea programului și obținerea micro-certificărilor de către tineri.

Comunicări