Girls Go Circular

Girls Go Circular

Girls Go Circular, un proiect educațional finanțat de Uniunea Europeană, este adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani. În rețeaua Junior Achievement, proiectul este implementat în 35 de țări – Albania, Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Țările de Jos, Ucraina și Ungaria.

La ediția pilot, derulată în perioada septembrie – decembrie 2020, au participat și organizații JA din patru țări – Bulgaria, Italia, Portugalia, România.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Prin intermediul unui program de învățare online privind economia circulară, proiectul urmărește dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale fetelor din Europa cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani. Deși proiectul este special dezvoltat pentru a încuraja fetele să se orienteze către domeniile STEM, implicarea băieților este, de asemenea, permisă și susținută.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Disponibile pe o platformă de e-learning, modulele digitale dezvoltate în cadrul Girls Go Circular permit elevilor să își aprofundeze cunoștințele despre economia circulară, dobândind, în același timp, competențe digitale și antreprenoriale. Sub coordonarea profesorilor, elevii sunt implicați în activități practice, atât individuale, cât și de grup, având posibilitatea de a identifica soluții pentru marile provocări sociale și de mediu.

Girls Go Circular cuprinde 18 module de învățare online despre provocările legate de extragerea, consumul și reutilizarea durabilă a resurselor naturale, care stimulează elevii să devină agenți ai schimbării în procesul de tranziție ecologică. Acestea sunt împărțite pe trei niveluri de dificultate (intermediar – avansat – expert) și abordează modurile în care conceptul de circularitate poate fi aplicat în domenii sau subdomenii specifice (Moda, Robotica, Inteligența Artificială, Semiconductorii și altele).

Elevii și profesorii pot accesa în mod gratuit activitățile digital-interactive, disponibile în limbile română și engleză.

Mi-a plăcut foarte mult să lucrez pe platforma de e-learning pe care sunt disponibile modulele din proiectul european Girls Go Circular, iar elevii mei au fost, de asemenea, încântați. Modulul despre siguranța online este foarte bine structurat, informațiile sunt prezentate într-o manieră interactivă, fiind, în același timp, prezentate toate situațiile legate de posibilele probleme care pot să apară odată cu folosirea Internetului. Provocările propuse la aceste module ne-au dat posibilitatea să fim creativi, să punem în practică toate noțiunile învățate și să ne pregătim mai bine pentru viață. Activitatea pe platformă a fost un bun prilej să vorbim despre afacerile care se pot dezvolta în domeniul acesta, despre faptul că putem inova și despre cum putem accesa fondurile necesare pentru a demara o afacere. Aș adăuga recunoștința pentru oportunitatea de a participa la acest ediția pilot a acestui proiect, fiind astfel printre primele școli din România ce au avut ocazia să beneficieze de acest material educațional minunat, dar și de a oferi feedback pentru îmbunătățirea anumitor aspecte, care să faciliteze experiența utilizatorilor.” - Profesor, învățământ liceal

Mă bucur foarte mult că am participat la ediția pilot a proiectului Girls Go Circular! Interfața spațiului de învățare este foarte interactivă, iar informațiile prezentate sunt ușor de reținut, totodată fiind foarte folositoare și de actualitate. Am învățat lucruri noi. Subiectele tratate sunt din viața de zi cu zi, care ne pot afecta și care pot avea o influență directă asupra noastră. Cred că toții copiii ar trebui să stie lucrurile astea, așa că recomand cu drag acest proiect elevilor de liceu și nu numai.” - Elevă, învățământ liceal

În rețeaua Junior Achievement (JA), proiectul, dezvoltat și gestionat de EIT Community, este coordonat de JA Europa.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul https://eit-girlsgocircular.eu/ro/.

Broșura dedicată profesorului coordonator se poate accesa aici.

Comunicări