UPLIFT Youth

UPLIFT Youth

Un proiect susținut de:

Parteneriatul UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) - Junior Achievement (JA) Europe, început în anul 2022 pentru proiectul UPLIFT Youth, își propune să le ofere tinerilor și adolescenților celor mai vulnerabili, care au trecut din Ucraina în țările învecinate, competențele și mentalitatea necesare pentru a construi comunități prospere. Tinerii din comunitățile gazdă vor fi și ei parte a acestui proiect, facilitând integrarea, coeziunea socială și tranziția tinerilor refugiați de la educație la ocuparea unui loc de muncă.


OBIECTIVUL ȘI STRUCTURA PROIECTULUI

Punând laolaltă competența și experiența lor, UNICEF și JA Europe urmăresc să sporească interesul, implicarea și reziliența tinerilor și să contribuie la îmbunătățirea șanselor de angajare a acestora, la o forță de muncă mai competitivă, la o creștere economică susținută și la crearea unei societăți civile mai dinamice în Europa.

Astfel, tinerii participanți la proiect vor avea acces gratuit la un conținut educațional complex, pe mai multe componente, utilizând metodologia și materialele din cadrul programului JA Antreprenor Junior și programului UNICEF UPSHIFT, care îi va ajuta să își dezvolte abilități practice de viață, cum sunt: lucrul în echipă, spiritul civic, o mai bună gestionare a resurselor, identificarea și dezvoltarea oportunităților de carieră, precum și conștientizarea rolului activ de agenți ai schimbării, pe care aceștia îl pot avea în propriile comunități.

La proiect vor lua parte 11 țări – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia și Slovacia –, cu sprijinul JA Grecia, JA Italia și JA Ucraina.

Proiectul se derulează în perioada iulie 2022 – sfârșitul anului 2023, în 11 țări, urmând a fi extins și în alte țări din Europa.


COMPONENTE PROIECT

  • Inspire – campanie educațională care să atragă tinerii refugiați în proiect.
  • Orient – sesiuni pentru familiarizarea participanților cu țara gazdă.
  • Activate – workshop-uri scurte pe teme de antreprenoriat (conținut basic și extins).
  • Prepare – experiențe practice de învățare pentru ca tinerii și adolescenții să fie mai bine pregătiți pentru un viitor job sau pentru antreprenoriat.
  • Succeed – tranziția de la învățare la câștiguri, fie pentru a obține un internship/un job, fie pentru a deveni antreprenor.

Comunicări