Clubul copiilor harnici, isteți si chibzuiți

Proiect susținut de

Clubul copiilor harnici, isteți si chibzuiți

Lansat în 2012, Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți a devenit singurul proiect național care asigură continuitate în educația financiară a elevilor, pe durata întregului ciclu primar. Prin scenarii adaptate vârstei și alături de personajul Raifi, elevii parcurg, de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a, noțiuni despre valoarea muncii și a unui comportament chibzuit și exerciții care simulează utilizarea unor instrumente financiare.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare a abilităților pentru viață, Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți are ca obiectiv dezvoltarea unei experiențe complete de educație financiară timpurie, facilitând contexte în care elevii simulează deschiderea unui cont de economii, analizează, prioritizează, iau decizii de cumpărare și experimentează postura de antreprenor.


OFERTA EDUCAȚIONALĂ

  • Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți susține dezvoltarea abilităților pentru viață, printr-un kit educațional complet, punând la dispoziția elevilor și a profesorilor conținuturi și materiale auxiliare care reproduc instrumente financiare și care susțin învățarea practică: bancnote și carduri fictive, formulare de finanțare sau carnete de economii.
  • Componenta learning by doing este susținută prin participarea la clasă a consultanților voluntari Raiffeisen Bank, care folosesc exemple inspirate de experiența profesională pentru a le explica elevilor, pe înțelesul lor, noțiunile financiare de bază: utilizarea rațională a resurselor, viitoarele meserii care le pot asigura venituri și circuitul banilor în economia unui oraș.
  • Proiectul aduce un instrument de educație financiară și la nivel familial, un chestionar care evaluează cât de mult timp alocă părinții discuțiilor cu cei mici, despre bani și economisire. Părinții se autoevaluează răspunzând la întrebări precum: „De unde vin banii?”, „Din ce meserie și-ar dori copilul meu să câștige bani în viitor?”, „Trebuie să economisim bani cu anumită regularitate?” sau „Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?”

Prin intermediul unor instrumente educaționale ce reproduc bancnote și carduri, formulare de finanțare sau carnete de economii, elevii simulează deschiderea unui cont de economii, prioritizează, iau decizii de cumpărare și experimentează postura de antreprenor.

„Carnetul de economii a fost puntea de legătură între mine şi elevi în procesul de evaluare a activităţii lor. Am fost partenera lor, reuşind să înlăturăm barierele dintre profesor şi elev. Am aplicat abţibildurile împreună pentru a da satisfacţie maximă micilor şcolari şi au decis când şi cum merită să fie răsplătiţi pentru efortul lor. (…) Au învăţat că pot realiza lucruri valoroase fără a cheltui mulţi bani și că totul este să ştii să gestionezi valorile pe care le ai (financiare sau materiale). Banii economisiţi au fost banii lor de buzunar şi i-au gestionat cum au considerat mai bine. Au gândit şi au luat decizii privind modul de a cheltui aceşti bani.” Elena Alexie – profesor pentru învățământul primar, Colegiul Național Frații Buzești Craiova

Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse și servicii financiare clienților: persoane fizice, IMM-uri sau corporații. Banca are o reţea de peste 400 de agenţii în toată ţara, care deservesc aproximativ 2 milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de IMM-uri și 5.600 de corporaţii.
Raiffeisen Bank susţine anual programe și proiecte de responsabilitate socială corporativă care îmbunătăţesc calitatea vieţii în comunităţile în care este prezentă. În cei 21 de ani de prezență pe piața românească, Raiffeisen Bank a investit peste 20 de milioane de euro în proiecte culturale, educative și comunitare.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie