Universitatea Antreprenorială

Un proiect susținut de

Universitatea Antreprenorială

Lansat în 2016, proiectul propune o nouă abordare a antreprenoriatului și inovației în mediul universitar și transformarea instituțiilor de învățământ superior în motoare care aduc progresul în comunitate.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Universitatea Antreprenorială are ca scop sprijinirea universităților în dezvoltarea abordărilor antreprenoriale și intraprenoriale, la nivel de management, în relație cu comunitatea de business, precum și a educației antreprenoriale și pregătirii dinamice a studenților pentru piața muncii.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Etape proiect Ediția a III-a (decembrie 2020 – decembrie 2021)

 • Formare în antreprenoriat prin programul JA Start-Up și incubatorul BizzFactory™ și prin sesiuni online de pregătire pentru profesori și studenți
 • Sesiune mini-granturi proiecte antreprenoriale în universități (detalii și indicații pentru aplicare până pe 15.02.2021)
 • Programul JA de practică antreprenorială

Etape proiect Ediția a II-a (decembrie 2018 – decembrie 2020)

 • Competiție de mini-granturi – susținerea proiectelor antreprenoriale pentru profesori și studenți derulate în cadrul universităților și hub-urilor antreprenoriale.
 • Dezvoltarea activităților educaționale în HUB-uri antreprenoriale - pe baza modelelor elaborate de JA România - în colaborare cu comunitatea locală de afaceri.
 • Extinderea programului JA de practică antreprenorială: studenții vor avea posibilitatea de a echivala, prin Incubatorul JA BizzFactory, perioada de practică obligatorie, făcând un pilot de produs sau serviciu legat de domeniul de studiu/profilul universitar.

Rezultate implementare Ediția I (aprilie 2016 – mai 2018)

 • Folosirea instrumentului HEInnovate (dezvoltat de Comisia Europeană și OECD), pentru identificarea nevoilor privind intraprenoriatul și antreprenoriatul la nivelul universităților.
 • 4.860 de respondenți - 34 de universități (88 de facultăți) - 18 orașe

 • Valorificarea rezultatelor cercetării în cadrul unor workshop-uri cu stakeholderi relevanți pentru universități – Innovation Days – pentru a genera soluții la provocările evidențiate de auto-evaluare și pentru a defini o strategie viitoare pentru dezvoltarea abordărilor antreprenoriale.
 • 546 participanți - 9 universități (47 de facultăți) - 9 orașe

 • Crearea unui set de instrumente și măsuri pentru dezvoltarea curriculei de educație antreprenorială și a unei rețele de 17 hub-uri antreprenoriale în universități. S-a asigurat participarea gratuită la:
  • Cursuri de intraprenoriat și antreprenoriat pentru profesori și managementul facultății;
  • Cursuri/module de antreprenoriat pentru studenți, și în format Hybrid Learning (blended learning);
  • Programul european de antreprenoriat JA Start Up și competițiile JA Business Plan Challenge, JA Company of the Year, JA European Enterprise Challenge;
  • Programul antreprenorial de practică studențească JA Bizzfactory;
  • Cursuri specifice profilului universitar, în parteneriat cu comunitatea de afaceri.

Rezultate participare HEInnovate Romania 2017

Hartă Hub-uri antreprenoriale universități

Prezentare Universitatea Antreprenorială

Colaborarea cu JA România a fost o experiență valoroasă atât pentru mine, cât și pentru studenți. Competițiile organizate au reprezentat o oportunitate de testare și îmbunătățire a ideilor antreprenoriale. Resursele educaționale disponibile pe platformă și discuțiile cu specialiști din diferite domenii au contribuit la dezvoltarea abilităților lor antreprenoriale.” – profesor, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași

La începutul competiției, ne-am propus să muncim destul de mult, astfel încât să obținem rezultate. Am avut un mindset potrivit și am dat dovadă de responsabilitate, dar cu fiecare webinar din Incubatorul BizzFactory am prins și mai mult curaj, am întrebat și am primit răspunsuri. Discuțiile cu mentorii ne-au deschis ochii către noi posibilități de pivotare a ideii noastre și, mai ales, ce să scoatem în evidență ca să fim mai atrăgători pe piață. Pe de altă parte, am avut acces și la platforma online de învățare, JA Inspire, unde am găsit informații valoroase pentru antreprenoriat și am învățat într-un mod structurat și interactiv. Suntem norocoși că am participat la competiția JA Compania Anului, deoarece am acumulat experiență care ne va ajuta în drumul pe care l-am ales.” – echipa de studenți VMP, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009, Fundația este un cadou din partea poporului american pentru poporul român. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populaţiei din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie