Universitatea Antreprenorială

Lansat în 2016, proiectul propune o nouă abordare a antreprenoriatului și inovației în mediul universitar și transformarea instituțiilor de învățământ superior în motoare care aduc progresul și prosperitatea în comunitate.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Universitatea Antreprenorială are ca scop sprijinirea instituțiilor de învățământ superior în dezvoltarea abordărilor antreprenoriale și intraprenoriale, la nivel de management, în relație cu comunitatea de business, precum și a educației antreprenoriale și pregătirii dinamice a studenților pentru piața muncii.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Proiectul include trei componente principale:

 1. Diagnoză – evaluarea instituțională a universităților, pentru a determina stadiul actual al demersurilor și abordărilor antreprenoriale/inovatoare, folosind un instrument dezvoltat de OECD și Comisia Europeană – HEInnovate.
 2. Cercetare-dezvoltare în grupuri de lucru comune (facultate, comunitatea de afaceri și experți) și workshop-uri specifice cu studii de caz – Innovation Days.
 3. Implementarea soluțiilor și recomandărilor rezultate în urma auto-evaluării și a workshop-urilor în minimum 5 universități.

Etapele de implementare a proiectului în universități sunt următoarele:

 1. Oct. 2016 – ian. 2016: Folosirea pentru uz intern, de către stakeholderii facultății (staff, profesori, studenți, companii partenere, asociații studențești), a instrumentului HEInnovate, dezvoltat de Comisia Europeană și OECD, pentru identificarea nevoilor privind intraprenoriatul și antreprenoriatul la nivelul instituției de învățământ superior.
 2. Feb. – iun. 2017: Valorificarea locală a rezultatelor pentru dezvoltarea de instrumente proprii pentru staff-ul și managementul facultății, a unor cursuri de antreprenoriat specifice profilului facultății sau a unor module în programa curentă, în colaborare cu mediul de afaceri.
 3. Sep. 2017 – iun. 2018: Participarea gratuită a celor interesați din facultate la:
  • cursuri de intraprenoriat și antreprenoriat pentru staff și managementul facultății;
  • cursuri/module de antreprenoriat pentru studenți:
   • Programul european de antreprenoriat Start Up și competiția European Enterprise Challenge;
   • Programul antreprenorial de practică studențească Bizzfactory în cadrul HUB-urilor antreprenoriale;
   • Deschiderea de HUB-uri antreprenoriale în cadrul universităților participante și în parteneriat cu mediul de afaceri pentru stimularea activităților practice.
   • Cursuri specifice profilului universitar, în parteneriat cu comunitatea de afaceri.

Universitati participante la proiectul Universitatea Antreprenoriala
Rezultate participare HEInnovate Romania 2017

Un proiect susținut de

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie