Universitatea Antreprenorială

Un proiect susținut de

Universitatea Antreprenorială

Lansat în 2016, proiectul propune o nouă abordare a antreprenoriatului și inovației în mediul universitar și transformarea instituțiilor de învățământ superior în motoare care aduc progresul în comunitate.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Universitatea Antreprenorială are ca scop sprijinirea universităților în dezvoltarea abordărilor antreprenoriale și intraprenoriale, la nivel de management, în relație cu comunitatea de business, precum și a educației antreprenoriale și pregătirii dinamice a studenților pentru piața muncii.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Etape proiect Ediția a II-a (decembrie 2018 – decembrie 2020)

 • Competiție de mini-granturi – susținerea proiectelor antreprenoriale pentru profesori și studenți derulate în cadrul universităților și hub-urilor antreprenoriale. (Regulament 2020 - runda a II-a)
 • Dezvoltarea activităților educaționale în HUB-uri antreprenoriale - pe baza modelelor elaborate de JA România - în colaborare cu comunitatea locală de afaceri.
 • Extinderea programului JA de practică antreprenorială: studenții vor avea posibilitatea de a echivala, prin Incubatorul JA BizzFactory, perioada de practică obligatorie, făcând un pilot de produs sau serviciu legat de domeniul de studiu/profilul universitar.

Rezultate implementare Ediția I (aprilie 2016 – mai 2018)

 • Folosirea instrumentului HEInnovate (dezvoltat de Comisia Europeană și OECD), pentru identificarea nevoilor privind intraprenoriatul și antreprenoriatul la nivelul universităților.
 • 4.860 de respondenți - 34 de universități (88 de facultăți) - 18 orașe

 • Valorificarea rezultatelor cercetării în cadrul unor workshop-uri cu stakeholderi relevanți pentru universități – Innovation Days – pentru a genera soluții la provocările evidențiate de auto-evaluare și pentru a defini o strategie viitoare pentru dezvoltarea abordărilor antreprenoriale.
 • 546 participanți - 9 universități (47 de facultăți) - 9 orașe

 • Crearea unui set de instrumente și măsuri pentru dezvoltarea curriculei de educație antreprenorială și a unei rețele de 17 hub-uri antreprenoriale în universități. S-a asigurat participarea gratuită la:
  • Cursuri de intraprenoriat și antreprenoriat pentru profesori și managementul facultății;
  • Cursuri/module de antreprenoriat pentru studenți, și în format Hybrid Learning (blended learning);
  • Programul european de antreprenoriat JA Start Up și competițiile JA Business Plan Challenge, JA Company of the Year, JA European Enterprise Challenge;
  • Programul antreprenorial de practică studențească JA Bizzfactory;
  • Cursuri specifice profilului universitar, în parteneriat cu comunitatea de afaceri.

Rezultate participare HEInnovate Romania 2017

Hartă Hub-uri antreprenoriale universități

Prezentare Universitatea Antreprenorială


Romanian-American Foundation a fost înființată în 2009, ca un continuator al Romanian-American Enterprise Fund (RAEF). Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condiţiile necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România. Susţinem proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi replicare. În aceste zone strategice construim programe și proiecte care urmăresc trei arii de lucru: antreprenoriat, educație și dezvoltare comunitară.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie