Supporting the Next Generation of STEM Professionals

Un proiect susținut de    

Supporting the Next Generation of STEM Professionals

Inițiat în anul școlar 2019-2020, proiectul Supporting the Next Generation of STEM Professionals a fost dezvoltat pentru a le oferi liceenilor oportunitatea de a interacționa cu profesioniști din mediul de afaceri care să îi ajute în procesul de orientare în carieră, prezentându-le o serie de job-uri ale viitorului.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Bazându-se pe activități educaționale de tip job shadowing, proiectul are ca obiectiv pregătirea viitoarei generații de profesioniști prin dezvoltarea abilităților STEM și creșterea capacității tinerilor de adaptare la noile cerințe ale pieței muncii.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Activitățile de tip job shadowing derulate atât în cadrul companiei, cât și în format online cu ajutorul consultanților voluntari Waters:

 • contribuie la pregătirea și orientarea elevilor în carieră;
 • permit prezentarea anumitor profesii din domeniile STEM;
 • le oferă elevilor ocazia de a conștientiza dacă le plac sau nu anumite profesii;
 • creează oportunități de implicare în comunitate pentru voluntari și pentru companie;
 • contribuie la facilitarea interacțiunii școală – mediu de afaceri.

Prin intermediul activităților, elevii exersează și își dezvoltă abilități precum:

 • lucrul în echipă;
 • rezolvarea problemelor;
 • gândirea creativă;
 • gândirea logică;
 • capacitatea de analiză și sinteză;
 • aptitudini de negociere și organizare.

De asemenea, acestea contribuie la dezvoltarea și perfecționarea cunoștințelor și competențelor STEM ale elevilor, necesare explorării diferitelor oportunități de carieră, astfel încât să le fie mai ușor să se orienteze către viitoarele meserii și locuri de muncă.

Activitatea din proiectul Supporting the Next Generation of STEM Professionals la care am participat a reușit să îmi deschidă noi orizonturi cu privire la meseria de software arhitect, specialitate care se numără printre aspirațiile mele de viitor. Voluntarii din cadrul firmei Waters au punctat toate detaliile referitoare la meseria de arhitect software într-o manieră profesionistă, de aceea consider că a fost o activitate foarte utilă și interesantă. Mi-ar plăcea ca, la sesiunile următoare, voluntarii să discute și despre perspectiva lor asupra meseriei pe plan social sau cum fac față stresului din viața cotidiană şi cum reuşesc să găsească mereu soluții şi idei inovatoare, surse de inspirație.” - Elevă, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, Ploiești

Activitățile de tip job shadowing din proiectul Supporting the Next Generation of STEM Professionals sunt foarte interesante și binevenite, întrucât îi ajută pe elevi, într-o mare măsură, să se decidă ce job li se potrivește sau ce facultate să urmeze, dacă anumite domenii și meserii le plac sau nu le plac. Elevii sunt foarte curioși să afle, direct de la specialiști, ce cunoștințe și abilități le sunt necesare pentru anumite joburi. Faptul că ei primesc recomandări și pot afla de la voluntari informații care, în mod normal, ar necesita timp mult de căutare reprezintă un alt avantaj, mai ales că, în felul acesta, pot fi siguri și de calitatea informațiilor transmise.” - Profesor, Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu, Lugoj

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie