WiSTEM²D

Proiect susținut de   Johnson&Johnson

WiSTEM²D

În 2015, Johnson & Jonhson a lansat proiectul WiSTEM2D (Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing, and Design – Femei în Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică, Manufactură și Design), o inițiativă educațională care include programe dedicate:

 • tinerilor cu vârste între 5 și 18 ani;
 • studenților;
 • profesioniștilor din mediul de afaceri.

Inițiativa a fost preluată de JA Europe în 5 țări din Europa, pentru a fi adusă în școli.
În România, proiectul WiSTEM2D se va derula, începând cu anul școlar 2018-2019, cu sprijinul financiar și al consultanților voluntari din compania Johnson & Johnson.


OBIECTIVUL PROIECTULUI

Prin activitățile proiectului se dorește cultivarea interesului fetelor pentru STEM²D și încurajarea acestora pentru a urma cariere în aceste domenii, general acceptate ca fiind preferate de băieți.
La WiSTEM2D vor participa, în anul școlar 2018-2019, peste 2.000 de elevi din clasele gimnaziale și liceale, din peste 20 de școli din 10 localități, sub coordonarea cadrelor didactice și a consultanților voluntari din Johnson & Johnson.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

WiSTEM2D are mai multe componente:

 1. Activități la clasă – 12 activități în sistem blended learning, din domeniile biologie, fizică, chimie, educație tehnologică, ce vor fi derulate de către profesori, cu sprijinul consultanților voluntari;
 2. Activități de tip job shadow – prin care se facilitează interacțiunea cu piața muncii și luarea deciziilor privind cariera profesională;
 3. Innovation Day – echipe de elevi și profesionisti vor lucra pe o temă dată și vor identifica soluții, pe care apoi le vor prezenta colegilor și unui juriu.

Prin intermediul activităților de tip learning by doing, elevii vor exersa și își vor dezvolta abilități precum:

 • lucrul în echipă;
 • rezolvarea problemelor;
 • gândirea creativă;
 • gândirea logică;
 • capacitatea de analiză și sinteză;
 • aptitudini de negociere și organizare.

Lucrul alături de consultanții voluntari profesioniști din mediul de business, precum și activitățile de job shadow le vor oferi posibilitatea de a explora diferite oportunități de carieră, astfel încât să le fie mai ușor să se orienteze către viitoarele meserii și locuri de muncă.

Primele activități programate a se desfășura la clasă sunt:

 1. Baterii verzi – elevii descoperă modul în energia chimică se transformă în electricitate.
 2. Curbarea luminii 101 – elevii studiază parcursul luminii prin diferite medii optice.
 3. Fizica plutirii – principiile fizice ce determină ca anumite obiecte să plutească sau să se scufunde.
 4. A construi cu deșeuri minunate – elevii, grupați în echipe, planifică și construiesc diferite obiecte folosind materiale reziduale.
 5. Creează, testează, produ – elevii descoperă importanța activităților practice în alegerea viitoarelor cariere și află despre oportunitățile pe care le au persoanele cu abilități STEM în activitățile de producție.
 6. Căpșuni presate – elevii experimentează modul în care se extrage ADN-ul din căpșuni și află rolul genelor și al ADN-ului în dezvoltare.


Despre Johnson & Johnson
La Johnson & Johnson suntem uniți și inspirați de grija pentru fiecare persoană în parte. Obiectivele noastre principale sunt cercetarea și știința- aducem idei, produse și servicii inovatoare care să susțină progresul în sănătate și bunăstarea oamenilor. Aproximativ 126.400 de angajați din 230 de sedii ale Johnson & Johnson lucrează alături de parteneri din domeniul sănătății în interesul a peste 1 miliard de oameni în fiecare zi, în întreaga lume.

Distribuiti:

articole din aceeasi categorie