Comunitatea noastră

Comunitatea noastră

Un proiect susținut de:

Tip: Primar

Recomandat pentru clasa a II-a

Comunitatea este locul pe care copiii încep să îl cunoască de la vârste foarte mici. Școala, locul de muncă al părinților, magazinele, parcurile încep să devină repere importante pentru universul lor. În cadrul modulului Comunitatea noastră, elevii descoperă interdependențele dintre oameni și instituțiile publice și private.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare personală, modulul Comunitatea noastră are ca obiectiv consolidarea unor concepte de economie personală și a familiei și integrarea lor în contextul lărgit al economiei locale.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Comunitatea noastră presupune activități la clasă, desfășurate sub forma unei discipline opționale sau extracuriculare, având la bază un kit de materiale educaționale format din:

  • ghidul profesorului,
  • manualul elevului,
  • materiale auxiliare.

În cadrul modulului, elevii parcurg cinci teme, sub coordonarea profesorilor și a consultanților din domeniul bancar.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Gândirea analitică • Gândirea critică • Luarea deciziilor • Lucrul în echipă • Responsabilitatea • Rezolvarea problemelor • Spiritul de observaţie.


LISTA ACTIVITĂȚILOR

  1. Comunitatea
    Comunitatea este descoperită de elevi prin prisma locurilor de muncă pe care oamenii le pot avea și a activităților pe care le pot îndeplini.
  2. Ce să fie magazinul gol?
    Înființarea unei afaceri noi este un element foarte important pentru comunitate. Elevii devin factori decizionali și exersează procesul de vot pentru a stabili ce tip de magazin deservește cel mai bine nevoile și dorințele comunității.
  3. Construirea unei comunități
    Construirea unei comunități necesită planificarea atentă a spațiului, dar și a resurselor. Având la dispoziție un buget limitat, elevii trebuie să decidă ce clădiri va avea comunitatea lor, cum vor fi poziționate și cum să folosească terenurile din jurul acestora.
  4. Angajații și impozitele
    Membrii unei comunități au roluri și profesii diferite, unele dintre acestea gestionate de administrație pentru buna funcționare a comunității. În acest context, elevii înțeleg interdependența dintre oamenii cu diverse meserii și importanța achitării impozitelor.
  5. Cum circulă banii
    Circuitul banilor în economia locală este esențial și asigură sustenabilitate antreprenorilor și angajaților dintr-o comunitate. Parcurgând traseul salariilor unor lucrători din fabrică până la bancă și la diversele magazine din comunitate, elevii pot explica mai bine interdependențele și posibilele evenimente care ar avea loc dacă banii nu ar circula în comunitate.

„Implementarea acestui program la clasa mea constituie un punct de pornire pentru educația economică aplicată, dând posibilitatea interacțiunii elevilor cu elemente din comunitatea locală. Elevii au reușit să înțeleagă în ce mod oamenii, familia, instituțiile private și publice iau decizii care afectează viața cotidiană și bunăstarea oamenilor. De asemenea, au învățat să evalueze nevoile și dorințele comunităților, să-și asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau în diverse situații. Elevii s-au implicat efectiv în activitățile desfășurate, dovedind un interes sporit pentru ele." - Adriana Verzea, profesor Școala Nicolae Iorga, Ploiești

Comunicări